Een lasersnijmachine aanschaffen

Door Springuin op zaterdag 27 september 2014 14:00 - Reacties (9)
Categorie: Laser, Views: 13.344

Test 1, 2, jawel. Toch eens proberen hoe dat bevalt, een weblogje schrijven. Waar moet het over gaan? Over lasers, want lasers zijn gaaf. Goed; laten we beginnen.

Wie ben ik

Springuin is de nickname. Ik ben een elektronica ontwikkelaar verdien mijn brood met het ontwikkelen en laten produceren van voornamelijk microcontrollergebaseerde elektronica producten. Ik selecteer componenten, ontwerp de schemas, bouw een prototype, schrijf firmware en PC software, ontwerp een printplaat, regel productie van de elektronica en de behuizing, schrijf een handleiding en zorg uiteindelijk dat een klant tevreden is over zijn eindproduct.

De voorgeschiedenis

3d printers zijn inmiddels aardig geliefd bij veel mensen. Aan de ene kant vanwege het bouwproces, aan de andere kant omdat je er 'alles' mee kunt maken. 3d-printers trekken me niet zo. De lange printtijd en het vaak ruwe eindresultaat maken het voor mij een onaantrekklijke manier van produceren.

Wat minder op de voorgrond, in diezelfde categorie heb je de lasersnijmachines. Waar een 3d-printer iets maakt door laagje voor laagje plastic op te bouwen en kan een lasersnijmachine vormen snijden uit plaatmateriaal. Een heel andere techniek met dus heel andere mogelijkheden en beperkingen.

Een lasersnijmachine een brede range van plaatmaterialen verwerken. Bijvoorbeeld: diverse kunststoffen, MDF, triplex en karton. Wat voor mij ook interessant materiaal is, is tweelaags kunststof folie/plaat die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld frontplaten en typeplaatjes. Door te snijden kun je gaten maken, met graveren verdwijnt de bovenlaag en zie je de kleur van de onderlaag.

Op een zeker moment is de knoop dus doorgehakt: er moet een lasersnijmachine komen. Maar welke?

De mogelijkheden

Als je wat zoekt dan zijn er grofweg drie mogelijkheden:
  • Het serieuze spul: een RF laser en servo's voor de X/Y aansturing.
  • De eenvoudigere variant: een hoogspanningslaser en stappenmotoren voor de X en Y as.
  • Zelfbouw
In de eerste categorie kom je uit bij merken als Epilog en Trotec. Dit materiaal kom je tegen in bijvoorbeeld FabLab's en bedrijven. Dit is de professionele optie. Het prijskaartje wat hieraan hangt begint bij ongeveer $8000 voor een klein 40x30cm modelletje.
http://i.imgur.com/XAqThoG.jpg
Trotec Speedy 300
http://i.imgur.com/0Wbgd2C.png
Epilog mini 18

De tweede categorie is eenvoudiger en heeft meestal een lagere prijs op het prijskaartje staan. Er is een heleboel te krijgen in deze categorie: het begint bij goedkope 40W A4 lasers vanaf ongeveer $600 (+$200 verzenden en BTW/invoerrechten) op eBay, iets luxere varianten van HPC Laser (UK), de 'Thuislaser' van BRM (NL) of de machines van Full Spectrum Laser (USA).
http://i.imgur.com/wJgKthc.jpg
HPC Laser LS3020
http://i.imgur.com/c6RGhoc.jpg
BRM thuislaser
http://i.imgur.com/SJ8u0pA.png
Full Spectrum New 40/45W CO2 Hobby Laser

Zelfbouw is optie nummer 3. De basis van een laser is namelijk redelijk eenvoudig: een laserbuis, een constructie om je laserbeam op de juiste plek te krijgen en op die plek een focuslens die de beam op je materiaal focust. Deze opties varieren van een MDF design (de blackTooth lasercutter, een kickstarter project dat het niet gehaald heeft) tot een parameteriseerbaar ontwerp met een mooie constructie van aluminium profielen en platen (buildlog.net, bij hackerspace BitLair in Amersfoort zijn er een aantal gebouwd met dit als basis).
Een leuk voorbeeld van een Tweaker die dat al gedaan heeft kun je hier vinden: Homemade CNC lasercutter

http://i.imgur.com/qb2eh5O.jpg
Buildlog.net 2.x Laser

http://i.imgur.com/N8DgrnC.png
blackTooth

Is dat alles? Nee, wacht, er is nog een optie.

LaOS hardware

De goedkope kleine lasersnijmachines zijn meestal afkomstig uit het verre oosten en zijn voorzien van een stukje software waar niet iedereen enthousiast over is. Daarnaast werkt die software alleen op Windows en zijn de gebruikers van dat soort software meestal niet zo tevreden over de werking ervan.

In mijn speurtocht naar lasersnijders en gerelateerde projecten ben ik het LaOS project tegengekomen. Ik had gezien dat men bij RevSpace, de hackerspace in Den Haag een lasersnijmachine had en dat men daar elektronica van het LaOS project in had zitten.

LaOS laser (http://www.laoslaser.org/) is een project dat streeft naar het bieden van een open source omgeving voor lasersnijden. Het gaat hier om zowel open source software als hardware. Het idee is dat je een bestaande lasersnijmachine met stappenmotors aanschaft en daar een elektronica transplantatie op doet: bestaande controller eruit, LaOS erin. Vervolgens kun je de VisiCut software gebruiken om opdrachten naar de laser te sturen. Er is inmiddels zelfs een mogelijkheid om een camera boven de laser te monteren zodat je kunt zien wat er in ligt en je kunt instellen waar de laser moet beginnen.

http://i.imgur.com/4quUiCw.png
Het LaOS mainboard

De keuze

Tot zover de marktverkenning. Maar wat wordt het dan? Het prijskaartje voor de serieze lasers is wat hoog voor een eerste instap in de wereld van het lasersnijden. Als het mijn core-business zou zijn zou ik daar vast anders over denken, maar voor hetzelfde bedrag kan ik een heleboel werk uitbesteden of heel wat uurtjes in een FabLab zitten. Bij dit soort prijzen is het zelf aanschaffen van zo'n machine dus niet echt te verdedigen.

Het zelfbouwen is ook nog even een overweging geweest. Een lasersnijmachine bouwen uit een brandbaar materiaal als MDF vind ik nog steeds een slecht idee, maar het aluminium buildlog.net ontwerp is een serieuze overweging geweest. Het nadeel hiervan vond ik dat ik dan een tijd bezig zou zijn met het opbouwen van de mechanica. Ik was bang dat een klein mechanisch probleem me heel veel tijd zou gaan kosten.

Het idee om een lasersnijder aan te schaffen is iets wat al een tijdje een wens was. In februari 2013 zag ik dat er een meeting was voor LaOS gebruikers en daar ben ik maar eens gaan kijken. Daar bleek dat er ruimte was voor verbetering van de bestaande elektronica ontwerpen. Omdat LeOS voor mij een aansprekend project was heb ik het ontwerpen van een nieuwe revisie van beide printplaten op me genomen.

De lage prijzen van de kleine eBay lasersnijmachines zijn een aantrekkelijk argument om die optie te kiezen, je hebt dan kant-en-klaar opgebouwde mechanica. Dat combinerend met LaOS elektronica en de bijbehorende software (VisiCut) was voor mij de interessantste keuze. Mocht ik later nog iets groters willen dan kan ik altijd nog voor de zelfbouw optie gaan. Bepaalde onderdelen zoals de laserbuis en bijbehorende onderdelen zou ik dan zelfs mee kunnen nemen naar de nieuwe machine.

De keuze is dus uiteindelijk gevallen op het aanschaffen van een machine van eBay, die voorzien van LaOS hardware en de zelfbouwoptie als upgrademogelijkheid.

De aanschaf en het wachten

Tja, dat is dus gebeurd; eind augustus heb ik een machine gekocht van een eBay verkoper. De machine zou twee weken geleden verstuurd moeten zijn en zou zo uiterlijk in eerste week van oktober binnen moeten zijn. Verder heb ik de aankoop gedaan bij een verkoper waar een andere LaOS gebruiker zijn machine ook gedaan heeft en die heeft hem binnen gekregen. So far so good.

Waar ik alleen nog niet helemaal gerust over ben is dat de verkoper slechts een 60-tal reviews heeft. Daarnaast is het ze ondanks mijn vragen nog niet gelukt om iets van een tracking nummer te produceren. De vraag is dus: komt hij echt binnen of gaat de volgende blogpost over mijn ervaringen met eBay's money back guarantee?

Volgende: Lasersnijmachine: gearriveerd, maar... 10-'14 Lasersnijmachine: gearriveerd, maar...

Reacties


Door Tweakers user i-chat, zaterdag 27 september 2014 15:01

nou laat ons dan hopen dat je daar (money back) niet over hoeft te schrijven, daar heb ik al vaker blogs over gelezen en doorgaans komt het neer op, tja wij kunnen er ook niets aan doen, ga je geld maar bij de verkoper proberen te halen

wel een gaaf idee trouwens om van een bestaand apparaat iets goeds te maken door slechts de controller te vervangen, ik ben dan ook zeer benieuwd naar plaatjes (of filmpjes) van het eindresultaat.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 27 september 2014 15:03]


Door Tweakers user swartzkip, zaterdag 27 september 2014 15:47

Herkenbaar verhaal over de 3d printer vs laser, ik vind de snelheid om grotere dingen te kunnen snijden erg leuk.

zelf heb ik een ebay exemplaartje, welke vrij aardig werkt als je de chinese software een beetje onder de knie hebt (bij mij zit er een coreldraw plugin bij) Loas lijkt me wel een mooie upgrade. Leuk speelgoed :)

Door Tweakers user Padje, zaterdag 27 september 2014 21:04

Ik ben heel benieuwd welke je hebt aangeschaft?
Ik loop zelf ook al een tijd rond met het idee zo'n ding aan te schaffen, wat wil ik er mee gaan doen nog geen idee helemaal maar het lijkt me gewoon een leuk stukje hobby spul waar je redelijk leuke dingen mee kan doen en kan fabriceren. Ben benieuwd naar je ervaring met het apparaat, wees gerust chinezen zijn een beetje arrogant geworden vandaag de dag. Laatst ook meerdere keren moeten bellen of ze AUB iets wilde verkopen van 3000 euro. Maar waarschijnlijk moet hij het apparaat eerst nog inkopen en zit hij ook te wachten op zijn leverancier.

Door Tweakers user sebastius, zaterdag 27 september 2014 22:02

Hmm, ik hoop op meer informatie en op de daadwerkelijke werkende hardware! Een lasersnijder staat bij mij ook op het wensenlijstje, maar de 3dprinter moet eerst maar eens gerepareerd worden :D

Door Tweakers user Springuin, zondag 28 september 2014 12:17

Als hij gearriveerd is dan post ik de link naar degene die ik heb gekocht en is de bedoeling wat unboxing fototjes te laten zien en het verdere proces te beschrijven. Ik wacht even met de link, om te voorkomen dat ik reclame ga maken voor iets wat niet goed afloopt. Ik blijf optimistisch, want alles wat ik in China gekocht heb tot nu toe is gewoon aangekomen, ook grotere zakelijke bestellingen zonder enige vorm van kopersbescherming.

Door Tweakers user dudee, zondag 28 september 2014 17:13

Maar wat gaan je er eigenlijk mee doen? Snijden is vrij nauwkeurig, 3d printen niet.
Al zou je ook een watersnijder. Geen warmte vervorming en minder energie/warmte. Maar dit ligt aan materiaal wat je gaat gebruiken.

Door Tweakers user Padje, woensdag 1 oktober 2014 00:29

Ik heb hem al gevonden met een feedback 60 dus hij was makkelijk te vinden. Alleen is mijn ervaring China en de goedkoopste leverancier is meestal geen succes vaak besparen ze op van alles en nog wat. Zoals de behuizing een halve millimeter dunner ipv 2mm RVS gebruiken ze 1,5mm RVS dat soort dingen.

Alleen altijd zo jammer dat verzendkosten zo hoog zijn.

Door Tweakers user Springuin, woensdag 1 oktober 2014 19:16

Het plan is om hem te gebruiken om plexiglas, dun hout, karton, tweelaags kunststof plaat/folie te snijden en het bewerken van standaardbehuizingen.
Plexiglas bijvoorbeeld voor het maken van behuizingen voor enkelstuks en kleine series, karton voor bijvoorbeeld een proef voor wanneer ik iets uit aluminium laat snijden zodat ik kan kijken of het klopt en past voordat ik het daadwerkelijk laat maken.

Verzenden is duur vergeleken met het gebruikelijke eBay en dealextreme spul, maar het gaat hier om een ding van 34 kilo, verpakt in een houten kist. Dan zit je met $200 nog best goedkoop.

Ik heb inmiddels een Fedex trackingnummer gekregen en Fedex meldt dat de zending aangemeld is...

Door ed de Jong, maandag 8 december 2014 19:03

Interessant onderzoek.
Werkloos kennisje die goed kan ontwerpen zou zoiets willen hebben om te kijken of zij online haar - papieren/kartonnen - ontwerpjes kan verkopen. Ze heeft een plottersnijmachine, maar die is toch niet nauwkeurig genoeg.
Ik volg dus graag het verdere verloop.

Ed de JKong

Reageren is niet meer mogelijk