Lasersnijmachine: gearriveerd, maar...

Door Springuin op zaterdag 25 oktober 2014 20:09 - Reacties (16)
Categorie: Laser, Views: 8.565

...maar het werkt nog niet helemaal. Daarover later meer. Eerst maar het uitpakverhaaltje.

In mijn vorige weblog heb je kunnen lezen hoe ik ertoe ben gekomen om een lasersnijmachine aan te schaffen en dat dat een machine van eBay is geworden. Op dat moment zou de machine verstuurd moeten zijn. Wel dat is gelukt en de machine kwam uiteindelijk een week later aan dan beloofd. Ik had inmiddels al een 'request' geopend voor het geval dat hij niet aan zou komen of dat er iets mis zou gaan, het was immers al bijna 45 dagen na het betalen. De verkoper reageerde daarop nogmaals met de tracking informatie en vroeg of ik de case wilde sluiten. Da's prima, dat doe ik als alles binnen is en in orde is.

Het uitpakken

Toen de machine binnenkwam begon het uitpakken:
http://i.imgur.com/51EzvvI.png

Ingepakt in een kist, met schuim op de hoeken, ingewikkeld in folie. Bovenop zie je het honeycomb bed liggen wat erbij hoorde, naast het klem-bed wat standaard is bij deze machines. Het honeycomb bed was naast de air assist voorbereiding de reden om specifiek deze machine te kiezen.

Alles uitgepakt, deksel open en binnenin liggen alle accessoires:
http://i.imgur.com/n75lNeC.png

Tie-wrap losgeknipt en alles eens uitgestald:
http://i.imgur.com/rQr7K7d.png
U ziet hier:
 • Blauwe buis voor de rookafvoer, uittrekbaar, net als het buigstukje van een drink-rietje.
 • Waterpomp, een klein aquariumpompje achtig apparaat, voor de waterkoeling.
 • DVD met wat documentatie en software
 • Afzuig fan, schuift achterop de machine
 • USB A-A kabel voor aansluiting op de PC
 • Voetjes voor de machine
 • Licentie dongles voor de software
 • Netsnoer met chinees/australische layout
Er vallen direct een aantal dingen op:
 • De waterpomp en afzuiging hebben Amerikaanse stekkers, maar zijn wel 220V. Ze pluggen achterin de machine, alwaar een combi stopcontact zit waar ook de Europese stekkers gewoon inpassen. De stekker van de afzuiging heeft een interessant verbogen pin trouwens...
 • Een USB A-A kabel, tja, ze worden verkocht, maar aan de device kant hoort gewoon een type-B stekker te zitten.
 • Twee dongles, voor twee software varianten. De ene is een "SafeNet MicroDog", de andere verwijst naar MoshiDraw, de software die gebruikelijk bij dit soort machines geleverd wordt. Blijkbaar is de fabrikant erg gesteld op het niet ongeoorloofd verspreiden van de software.
 • De hoogte van het bed is niet aanpasbaar (of ik heb die mogelijkheid nog steeds niet gevonden :X)
Er zijn nog meer dingen die interessant gekozen zijn, sommige schroeven zitten bijvoorbeeld veel te vast. Wel lekker stevig, maar stel dat het wel wat gaat bewegen gaat het materiaal of schroefdraad kapot.

Over het algemeen zit de machine goed in elkaar. Het materiaal is redelijk netjes afgewerkt, de bedrading is netjes vast gemaakt en weggewerkt. Er zit her en der wat enkel geÔsoleerd hoog- en laagspanning bij elkaar, dat is niet zo netjes en moet ik eigenlijk nog wel aanpakken. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel.

Aansluiten en proberen

Na alles uitgepakt te hebben maar eens beginnen met de voorbereidingen. Allereerst water: de laserbuis wordt gekoeld met water. Ik heb de manual van Full Spectrum Laser maar eens erbij gepakt, die kunnen tenminste fatsoenlijk engels schrijven. In die manual schrijft men gedestilleerd water (niet te verwarren met gedemineraliseerd water) voor. Ok, dan dat maar eens halen. In mijn herinnering stond me bij dat de Albert Heijn dat verkocht, gewoon naast het gedemineraliseerd water. Als de AH het heeft dan zou de Jumbo een paar straten verderop het ook wel hebben, toch? Niet dus. Wel, de AH heeft het niet en de Gamma ook niet. Uiteindelijk heb ik maar gedemineraliseerd water gekocht.

De volgende dag heb ik het nog eens aan een collega met chemie achtergrond gevraagd hoe het precies zit: gedestilleerd water is dus gedestilleerd (omgezet in stoom en gecondenseerd), dat is in principe steriel (want het is verhit boven de 100įC) en bevat geen algen e.d. meer. Er kunnen nog wel ionen in zitten. Het is duurder omdat het vervaardigen een energievretend proces is. De andere variant: gedemineraliseerd water, wordt ontdaan van mineralen (ionen/zouten), daar kunnen dus nog wel organismen in achterblijven. Voor een koelsysteem kun je prima gedemineraliseerd water gebruiken en voor de zekerheid zou ik nog af en toe kunnen controleren of het nog steeds schoon is en geen 'levend water' geworden is.

Wel, emmertje met water gevuld, pompje erin, slangen aangesloten en maar volpompen die laserbuis. Dat lukte mooi, hoewel de buis niet helemaal tot bovenaan vol stond zat er goed veel water in.

Stekker in het stopcontact, via een stekkerdoos met schakelaar; je weet immers nooit. Na het losdraaien van de emergency stop start de machine, en de lens beweegt netjes naar de linkerbovenhoek.

Het moment van de waarheid

Tja, dan moet je dus testen of het werkt, en of er wat uit de laserbuis komt, want dat is toch wel essentieel. Een plankje geplaatst op het bed, even met de hand de kop boven het materiaal getrokken en voorzichtig een druk op de testknop.
http://i.imgur.com/UysoeD9.png
Oeps, da's niet de bedoeling...
De hoogspanning die de voeding van de laser genereert slaat door, naar de kast. Die is goed geaard en zit in een geaard stopcontact dus er is niets aan de hand.

Zo'n 50% van de keren slaat de hoogspanning door, de rest gaat wel goed. Een stukje foam tussen waar de hoogspanning aansluit op de buis en de kast verbetert de zaak behoorlijk.
Ondertussen gebeurt er nog niks op mijn stukje MDF. Zelfs als ik een thermisch papiertje (lees kassabonnetje) gebruik zie je nog niks gebeuren. Ook recht voor de laser gebeurt niets.

Het is zo onderhand bedtijd dus ik type nog een berichtje richting de leverancier waarin ik uitleg wat er gebeurd en vraag wat er mis zou kunnen zijn.

De volgende avond maar weer verder. Nog geen reactie van de verkoper, dus dan zelf maar weer kijken. Dan valt me iets op: als ik goed naar de laserbuis kijk zie ik dit:
http://i.imgur.com/yKsNXDN.png
U ziet daar dat de roze glazen buis gebroken is. Door de mooie waarschuwingsstickers die daar op de buis zaten was dat me nog niet opgevallen. Achteraf verklaart dat ook waarom dat water op deze manier in de buis staat: dat hoort helemaal niet. Het water hoort tussen de binnenste twee buizen, en de buitenste hoort leeg te zijn.

En dan werkt het dus niet.

De afwikkeling

Na wat heen en weer communiceren met de verkoper komen we uit op een partial refund van $200. Dat dekt niet helemaal de kosten van een vervangende buis, maar het is ook niet onredelijk en dan is het tenminste afgewikkeld. Vervolgens dient de volgende uitdaging zich aan: ik had een eBay request open staan, wat ik gemaakt had omdat de machine nog niet gearriveerd was. Dat was een "Item not received" request en volgens eBays logica kun je dan geen partial refund doen, alleen een volledige. Na het escaleren van het request heeft eBay het omgezet in een "item not as described" case en heb ik de afgesproken $200 teruggekregen.

Nu moet ik dus op zoek naar een vervangende buis: 40W, 700mm lang. Op dit moment heb ik stappenmotor.nl geraadpleegd, die hadden geen nieuwe meer liggen maar wellicht wel een andere oplossing, dus dat wacht ik nog even af, anders bestel ik een nieuwe op eBay.

eBays buyer protection en dingen die je in de gaten moet houden

In het hele proces heb ik me regelmatig afgevraagd of alles wel goed zou gaan en wat ik zou moeten doen als het mis zou gaan. De eBay regels heb ik inmiddels een aantal keer gelezen. Als je een regel mist kan het zomaar zijn dat de buyer protection niet meer geldt en je pech hebt als er iets mis is gegaan. Als je zelf zoiets aan de hand krijgt let dan op de volgende dingen:
 • Binnen 45 dagen na aankoop een request openen (volgens PayPal) of binnen 30 dagen na de laaste estimated delivery date (volgens eBay). Als ik het goed begrijp kun je er voor kiezen om of bij PayPal of bij eBay een geschil aan te maken. In mijn geval heb ik om veilig te zitten gekozen om na de beloofde delivery date, maar voordat de 45 dagen verliep een geschil aan te maken bij eBay.
 • Sluit een geschil pas als het opgelost is. Als je een geschil gesloten heb is het klaar en kun je in principe niets meer doen. De verkoper vroeg me om het geschil te sluiten en zou dan de refund overmaken. Dat heb ik niet gedaan omdat ik niet zeker wist of hij dat echt ging doen en dan geen uitbetaling meer af kon dwingen.
 • Als alles misgaat kun je je creditcard verstrekker nog te hulp roepen, in mijn geval zou ik 120 dagen hebben om een chargeback aan te vragen. Wat PayPal's reactie daarop is weet ik niet precies. In elk geval gaan ze het geld terughalen bij de verkoper en zou je het terug moeten krijgen

Samenvattend

De machine is aangekomen, met een gebroken laser buis, ik heb een partial refund gekregen en ga nu een nieuwe laserbuis zoeken. Mocht je zelf ook een machine willen kopen, de mijne komt van ebay verkoper "whosalip". Je moet even geduld hebben, want in mijn geval duurde het meer dan 5 weken voordat de machine verstuurd werd, maar als hij aankomt: het is wel een mooi apparaat voor het bedrag.

Volgende: Lasersnijmachine: de ombouw 12-'14 Lasersnijmachine: de ombouw
Volgende: Een lasersnijmachine aanschaffen 09-'14 Een lasersnijmachine aanschaffen

Reacties


Door Tweakers user jarrin, zaterdag 25 oktober 2014 20:38

Welke shippings methode heb je gekozen?

Ik zou namelijk wat gevoeligere/breekbare producten niet laten verschepen met "Economy Int'l Shipping". Dat kost je misschien niks, maar ik heb al vaker beschadigde verpakkingen aangetroffen.

Door Tweakers user sebastius, zaterdag 25 oktober 2014 20:47

Wat kost nou een beetje lasersnijder anno nu?

Door Tweakers user Springuin, zaterdag 25 oktober 2014 20:49

Het was $201 Standard Int'l shipping, meer wist ik niet en het werd uiteindelijk Fedex.
Ik heb niet het idee dat het veel uitmaakt wat voor verzender je kiest, wat je ook op het pakket schrijft, het kan altijd een keer vallen. Goed inpakken is het belangrijkste.

Die prijs is wel interessant trouwens, want probeer maar eens 34kg te verzenden met Fedex naar China, dat krijg je hier niet voor die prijs voor elkaar. Wellicht gebruiken ze een verzamel-verzender, want in de reacties sprak de verkoper over hun 'shipping agent'.
Het voordeel van Fedex is dat ze je spullen alvast afleveren en later pas de BTW en invoerrechten factuur sturen, zodat je niet eerst dat hoeft te regelen voordat je je spullen krijgt.
Aan de andere kant: voor een particulieer ligt de voorschiet-grens lager en daarnaast hebben ze de prijs verkeerd ingeschat waardoor ik veel meer BTW af moet dragen dan juist is. Niet dat ik me daar druk om maak, dat is voorbelasting voor de omzetbelasting aangifte. Als particulier zou je dan weer een bezwaarschrift naar de belastingdienst moeten sturen om dat recht te trekken.

edit: De machine was $599, waardoor het totaal op $800 oftewel ongeveer §630 uitkomt, ex btw en invoerrechten.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 25 oktober 2014 20:50]


Door Tweakers user sebastius, zaterdag 25 oktober 2014 21:26

Oh dat valt me alleszins mee :) Nog zo'n 150 aan btw etc betaald waarschijnlijk?

Door Tweakers user SA007, zaterdag 25 oktober 2014 23:41

Tip: die meegeleverde controllers en software zijn nogal heel erg ruk, als je zoals bijna iedereen die een dergelijke machine heeft het niet werkend krijgt kijk dan ff op http://www.laoslaser.org/ dat is een open-source controller + software voor dergelijke machines.

Bij #42 hebben we een machine die hier verdacht veel op lijkt met wat minder opties (air assist en honeycomb hebben we zelf gedaan bijv) en die draait best leuk op laos.
Daarnaast is de koeling self-contained gemaakt met wat waterkoeling onderdelen.

Afstellen is ook erg belangrijk, dit soort machines is bijna gegarandeerd de afstelling kwijt na vervoer, laat staan na weken op een boot.
Verkeerd afgesteld geeft erg slecht resultaat, o.a. ghosting of ongelijke power over het hele laserbed.

Nog een tip, als air assist compressor doet een oude compressor uit een koelkast het erg leuk en zijn heel erg stil.

Door Tweakers user Noord27, zaterdag 25 oktober 2014 23:54

Ik werk met een prof co2 laser (amada en trumpf) en vind dit een zeer interessant onderwerp.

Hoe zit het met de verkrijgbaarheid van de onderdeeltjes?

Door Tweakers user Springuin, zondag 26 oktober 2014 06:35

Btw en invoerrechten was 242 euro, ze hadden de prijs te hoog ingeschat.
Sa007, dat was al de bedoeling. Ik heb voor LaOS het printontwerp gedaan van de meest recente versie van het mainboard en display.
Onderdelen: het is allemaal standaardspul en op eBay te krijgen of er is wel wat anders te verzinnen. Er kan niet echt veel stuk aan (behalve de laserbuis dus :X )

[Reactie gewijzigd op zondag 26 oktober 2014 11:54]


Door Tweakers user Rmg, zondag 26 oktober 2014 10:34

Is het ook mogelijk om op termijn er een zwaardere lasertube in te plaatsen? En 40watt door wat voor materiaal/dikte kan je snijden?

Door Tweakers user Springuin, zondag 26 oktober 2014 11:54

In principe wel, maar dan moet ik een zwaardere voeding hebben en dan past de buis niet meer in de machine. Er zit wel een luikje zodat er een langere buis in zou kunnen, maar dan moet er nog wel iets omheen om de buis ingepakt te houden.

Materiaaldikte hangt met name af van de focuslengte en hoe de beam zich gedraagt. Als je er van uit gaat dat er een parallelle beam uit de laser komt die gefocust wordt door de lens krijg je een soort zandloperfiguur rond je focuspunt. Hoe dikker je materiaal, hoe meer je dat ziet. Op een zeker moment wordt het niet praktisch meer. Tot 8mm zou moeten kunnen, heb ik begrepen.

Materiaal: snijden in diverse kunststoffen en hout. Voor graveren zijn er nog wat meer opties.

Door Tweakers user Noord27, zondag 26 oktober 2014 19:55

Maar met wat voor beschermgas maak je nu gebruik dan, of geen? Ik ben gewend om net stikstof ogf zuurstof te laseren en vermogen van 2,5-6kW..

Door Tweakers user Springuin, zondag 26 oktober 2014 20:29

Ha, vergeleken met dat soort lasers is dit maar speelgoed :) Ik neem aan dat je daar ijzer of aluminium mee snijdt?
Hier wordt geen beschermgas gebruikt, alleen wat perslucht om een eventuele vlam weg te blazen.

Door Tweakers user Noord27, zondag 26 oktober 2014 22:07

Klopt.. staal tm 25mm, rvs tm 20m en alu tm 8mm..

Maar graveren blijft met de industriŽle machines altijd een uitdaging. Juist vanwege het hoge vermogen..

Want waarmee snijdt/graveer je nu precies? Waar ik mee werk is voor mensen onzichtbaar licht wat in feite als bijproduct vrij komt wanneer het gas zijn geladen toestand (vandaar ook toedienen van aardig wat stroom) verlaat terug naar ongeladen..

[Reactie gewijzigd op zondag 26 oktober 2014 22:14]


Door Tweakers user Springuin, maandag 27 oktober 2014 07:53

Deze laser produceert infrarood licht met een golflengte van 10600nm, veel langer dus als zichtbaar licht.

Door Tweakers user swartzkip, maandag 27 oktober 2014 08:58

balen dat de laser het transport niet heeft overleefd. Zelf heb ik een vergelijkbare machine, die heeft het wel overleefd.

Ook een key voor de vage Chinese software, gekoppeld aan de machine code. Vervolgens blijkt dat die software een plugin functie voor coreldraw heeft, en leveren ze netjes een gekraakte versie coreldraw mee :S

Leuk speelgoed, maar je moet wel rekening houden met wat eigen klus werk.

Door minifab, dinsdag 2 december 2014 09:42

Bedankt voor al deze nuttige informatie.

Wij zouden graag een lasercutter aanschaffen voor op school maar zijn bezorgd over de veiligheid / rookafvoer. Wat heb jij gedaan met de blauwe buis voor rookafvoer? Heb je enige ervaring met rookafvoer filters?

Door Tweakers user Springuin, dinsdag 2 december 2014 10:09

De blauwe buis zelf gebruik ik niet meer, die was te kort dus die heb ik vervangen door een witte luchtafvoerslang (bouwmarkt) en die gaat gewoon het raam uit.
De rook van de laser wil je niet binnenshuis of in een schoollokaal hebben. Als je geen mogelijkheid hebt om naar buiten af te voeren dan heb je een filter nodig. De meeste laser leveranciers leveren ook bijpassende filters (BRM en HPC doen dat iig). Een goede kwaliteit filter zou goed genoeg moeten zijn om de laser binnen te gebruiken zonder afvoer.

Vraag de leverancier om advies, die hebben er vast iets meer verstand van dan ik.

Reageren is niet meer mogelijk